Iontas Building, NUIM, Maynooth (Third level)

  • Client: NUIM
  • Architect: Scott Tallon Walker
  • Value(€ million): €15m
  • Completion date: 2010
  • PUNCH services: Civil, Structural

This project forms part of the Irish Government Collaborative project “Knowledge, Innovation, Society and Space” and is located as part of the North Campus Masterplan within NUI Maynooth.  The floor area of this building is 5,042m2.  The building consists of a three storey concourse that contains cellular office space, a large open space forming an entrance area and a partly below ground large under graduate lecture theatre.  The building is clad in large areas of glass which is suspended from the roof levels and forms an environmentally friendly envelope to the building.

The structure of the building is load bearing insitu concrete walls and columns supporting concrete insitu concrete slabs and concrete edge beams supporting the external glass façade.  The substructure of the building consists of bored piled foundations.

The basement lecture theatre is a water-retaining structure concrete box with a large open span steel roof.

The structure has two main concrete cores incorporating both stairs and lift shafts that provide overall building stability.

The main concourse area has a steel open staircase with glass balustrades up through the centre.

A large attenuation tank was provided to store the peak surface water flows.  PUNCH worked closely with Kildare County Council to agree the sustainable drainage and water strategy for the site.  The site geometry and minimal available area limited amount of SuDs measures that could practically be applied.

The building is a model of low energy design. Natural ventilation and exposed ECO-CEM concrete soffits obviate the need for mechanical cooling. Heat recovery is used and hot water is generated by solar power. Green roofs minimize water attenuation requirements and a grey water system reduces water demand.

Back to Education