The Strand Apartments and Hotel, Limerick

  • Client: LALCO
  • Architect: Henry J Lyons Architects
  • Value(€ million): 60
  • Value($ million): 82
  • Completion date: 2008
  • PUNCH services: Civil, Structural, Resident Engineer

PUNCH Consulting Engineers utilised several different types of construction to optimise the design for the client’s requirements through their Civil and Structural engineering services.  Large in-situ transfer slabs were designed to carry the apartments above the basement the car park, allowing an independent grid layout for free movement of vehicular traffic in the basement.  Precast flooring and walling were then utilised for speed of construction of the superstructure, in tandem with prefabricated pod bathrooms.  This allowed excellent quality control and units delivered in the shortest possible timescale.  Penthouses and the business centre were constructed in lightweight steel to allow a layout an alternative open plan layout compared to the residential units below.  These elements were drafted in full 3D, using the Revit 3D program, one of the first structural projects to utilise a technology which is now becoming quite common.  PUNCH also provided Resident Engineer services to the client to ensure a high level of quality control when the contractor was on-site

This development of 180 luxury apartments in 5 blocks, on the site of the old Jury’s hotel in Limerick, is a landmark development for the city.  Built in conjunction with the 200 bedroom Hilton Hotel, it also incorporates retail units, a crèche, business centre, and full leisure centre including swimming pool facilities.  The blocks, which vary from 3-5 storeys in height, surround a private landscaped garden designed to host civic events, with the entire development built over a two-storey basement providing 360 parking spaces.

The development incorporates several notable structural features, including 6 storeys of hotel and residential accommodation carried above an 18.0m clear spanning ballroom, a 7-storey high feature steelwork atrium with panoramic lift cores, and an apartment building constructed over an underground service yard with turning for articulated vehicles.  A high volume of structural elements were fabricated off-site, involving a significant amount of design team coordination.  This allowed for a rapid design development and construction programme, without compromising an excellent level of quality control across the site.

Back to Residential